Logopedie voor verstandelijk gehandicapten

3 Minuten Gepost op:


Logopedie voor verstandelijk gehandicapten

Logopedie: het is iets waar heel wat mensen onder ons de nodige ervaring mee hebben. Tal van kinderen worden naar de logopedist gestuurd om te werken aan een essentieel deel van het sociaal leven: communicatie. Het zijn echter niet enkel kinderen die soms een logopedist nodig hebben. Ook heel wat volwassenen kampen met een spraakgebrek en dan is er nog logopedie voor verstandelijk gehandicapten. Logopedie die zich toespitst om degenen in de samenleving voor wie communiceren een groot probleem kan zijn. 


Logopedie voor verstandelijk gehandicapten

Er zijn heel wat uitdagingen in het leven voor mensen die kampen met een verstandelijke beperking. Vaak hoort begrepen worden daar ook bij. Op een duidelijke manier leren praten, horen en zelfs eten en drinken zijn zaken die lastig kunnen zijn voor uw kind of familielid. Om deze grote groep mensen op een menswaardige manier contact te leren leggen met de mensen om hen heen kan logopedie een oplossing bieden. Om deze groep mensen op een veilige manier te leren slikken en proeven kan logopedie een oplossing zijn. 


De werkwijze

Vraagt u zich af hoe dat dan exact in zijn werk gaat? Niet anders dan bij de kleinste patiënten. Eerst en vooral gebruikt de logopedist zijn of haar ogen om rustig te observeren en te testen. Hoe praat, ademt, drinkt en eet uw dierbare? Slikt hij of zij wel goed? Is alles in orde met de motorische handelingen die horen bij het communiceren? De resultaten van deze voorlopige bevindingen worden naderhand rustig met u, uw kind, uw familielid of de begeleiders besproken. Het ideaal? In overleg een oplossing vinden door een specifiek programma op te stellen of enkele wijzigingen in de omgeving aan te brengen. Logopedie voor verstandelijk gehandicapten is dan ook niet anders dan logopedie zoals u het kent.


Waar kan logopedie voor verstandelijk gehandicapten uw dierbare mee helpen? 

Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen wat er allemaal onder de noemer communicatie valt. Dat is, op zijn zachtst gezegd, heel wat. Zo kan een logopedist helpen bij het leren begrijpen van de mensen rond de patiënt heen. Om ook contact te maken met al deze mensen zonder daar een probleem van te maken. Nog een grote frustratie: dat het soms moeilijk loopt om duidelijk te maken wat u bedoelt als verstandelijk gehandicapte. Een gespecialiseerde logopedist helpt uw dierbare om meer en beter te praten, om te eten en drinken zonder te hoesten of te verslikken en zelfs met smaak beleven en ervaren. Kortom kan logopedie voor verstandelijk gehandicapten een grote impact hebben op de levenskwaliteit van uw dierbare.

Kijk voor logopedie in Noord-Holland voor verstandelijke gehandicapten op LeekerweideGroepTags:
436 Woorden

Over ons

Judith richt zich op gezondheid en welzijn wanneer ze kookt Hoi! Mijn naam is Judith en ik hou ontzettend veel van koken en bakken. Natuurlijk ga ik hierbij voor de meeste gezonde recepten en ingrediënten, met veel verse groenten en alleen het allerbeste fruit. Ik vind het erg leuk om naast het maken van bestaande recepten ook nieuwe dingen uit te proberen, gewoon door een aantal lekkere en soms verrassende ingrediënten met elkaar te combineren. Wil jij ook weten hoe je gezondheid en welzijn kunt combineren met lekkere maaltijden? Ontdek dan mijn favoriete recepten die ik op dit blog heb geplaatst. Zo schotel ook jij binnenkort de heerlijke gerechten voor aan jouw gezin. Hopelijk zullen je er net zo van smullen als mijn gezin en ik! Veel leesplezier!

Zoeken