Ongewenst zwanger? De abortuspil kan hulp bieden.

3 Minuten Gepost op:


Ongewenst zwanger? De abortuspil kan hulp bieden.

De abortuspil biedt hulp in moeilijke tijden

De auteur van je levensboek ben je zelf. Je schrijft je verhalen, beleeft de leukste avonturen en tracht alles te plannen zoals het in jouw leven het beste past. Hoe goed je je leven ook plant en controleert, de volledige controle is en blijft een utopie. Een ongewenste zwangerschap zou wel eens tot controleverlies kunnen leiden. Gelukkig ben vrij om de controle terug in handen te nemen en je leven weer op jouw voorbestemde spoor te zetten. Je hebt, in Nederland en België, dan ook vrije keuze je zwangerschap te aanvaarden, of te kiezen de zwangerschap af te breken. De abortuspil is alvast één hulpmiddel voor je ongewenste zwangerschap te beëindigen.

De morning-afterpil is geen abortuspil

De abortuspil is eigenlijk een foute benaming voor deze wijze van zwangerschapsonderbreking, daar het niet om één pil gaat, maar om een combinatie van verschillende pillen. Er is dan ook vaak verwarring tussen de abortuspil en de nood- of morning-afterpil. De morning-afterpil dient, zoals het woord het zelf zegt, zo snel mogelijk na een risicocontact ingenomen te worden. Deze pil zorg er voor dat de kans op een zwangerschap verkleint. De morning-afterpil is vrij verkrijgbaar bij de apotheker. De abortuspil kan niet door een dokter voorgeschreven worden en is daardoor ook niet in de apotheek verkrijgbaar. De abortuspil heeft tot doel een begonnen zwangerschap te beëindigen. Voor deze behandeling dien je steeds langs te gaan bij een abortuscentrum of ziekenhuis. Het aantal abortussen ligt in België en Nederland bij de laagste van Europa. Iets meer dan 1 op de 10 zwangerschappen wordt in deze landen afgebroken. Vooral vrouwen tussen 20 en 24 jaar kiezen om een zwangerschap te onderbreken. 

De abortuspil of beter abortuspilprocedure

Zoals reeds gezegd gaat het bij de abortuspil niet om één pil. Wanneer je merkt dat je ongewenst zwanger bent en je de zwangerschap niet verder wilt zetten, kan je voor deze ingreep beroep doen op een abortuskliniek. Bij je eerste consultatie krijg je bijstand van een dokter/psycholoog die met jou zal praten en luisteren waarom je de zwangerschap wenst af te breken. Er wordt een echo genomen om de exacte duur van de zwangerschap te bepalen. Na dit gesprek krijg je 6 dagen bedenktijd vooraleer er kan worden overgegaan tot het aborteren. Voor jongeren onder de 16 jaar is deze 6 dagen bedenktijd niet van toepassing. Abortus met de abortuspil kan uitgevoerd worden tot 7 weken na het begin van de zwangerschap. Heb je na de 6 dagen bedenktijd er voor gekozen tot abortus over te gaan, dan krijg je op de tweede consultatie een medicijn toegediend dat de vrucht in je baarmoeder laat afsterven. Er zal op dat ogenblik een nieuwe afspraak gemaakt worden om 2 dagen later een medicijn te krijgen dat weeën opwekt en er voor zorgt dat je lichaam het embryo afstoot. Als alles goed verloopt ga je 2 tot 3 weken na de ingreep terug op nacontrole, dit kan bij je huisarts, gynaecoloog of in de abortuskliniek waar de ingreep heeft plaatsgevonden.  

Voor meer informatie spreek met Stimezo Zwolle.Tags:
511 Woorden

Over ons

Judith richt zich op gezondheid en welzijn wanneer ze kookt Hoi! Mijn naam is Judith en ik hou ontzettend veel van koken en bakken. Natuurlijk ga ik hierbij voor de meeste gezonde recepten en ingrediënten, met veel verse groenten en alleen het allerbeste fruit. Ik vind het erg leuk om naast het maken van bestaande recepten ook nieuwe dingen uit te proberen, gewoon door een aantal lekkere en soms verrassende ingrediënten met elkaar te combineren. Wil jij ook weten hoe je gezondheid en welzijn kunt combineren met lekkere maaltijden? Ontdek dan mijn favoriete recepten die ik op dit blog heb geplaatst. Zo schotel ook jij binnenkort de heerlijke gerechten voor aan jouw gezin. Hopelijk zullen je er net zo van smullen als mijn gezin en ik! Veel leesplezier!

Zoeken