Tandheelkundige instrumenten slijpen
De instrumenten die een tandarts gebruikt zijn van groot belang. Het zijn namelijk de instrumenten waarmee hij je gebit behandeld. Het is belangrijk dat deze instrumenten in goede staat verkeren. Dit betekent dat de instrumenten ten alle tijde schoon moeten zijn. Onreine instrumenten kunnen makkelijk infecties veroorzaken bij klanten. Naast het altijd schoonhouden van het instrumentarium, is het ook erg belangrijk om de instrumenten scherp en functioneel te houden. Wanneer een instrument niet scherp genoeg is kan het afbreken. Of erger nog, het kan schade veroorzaken aan het gebit van een klant. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen.
Tandheelkundige instrumenten slijpen
Laat daarom periodiek, met grote regelmaat, je instrumentarium slijpen door een gespecialiseerde slijperij zoals Scherp Instrument. Wat eventueel ook een mogelijkheid is het zelf slijpen van je instumenten. In de praktijk komt het regelmatig voor dat tandheelkundigen hun instrumentarium zelf onderwerpen aan een slijpbeurt. En dit doen op regelmatige basis. Zij gebruiken hiervoor een slijpsteen. Deze slijpsteen is zeer geschikt om materiaal weer scherp te krijgen, zonder dat het beschadigd. Er zijn diverse soorten stene geschikt om je instrumenten te slijpen. Het meest voorkomende type steen is de Arkansis steen. In principe is geen van de stenen die je kunt gebruiken superieur aan de andere. Het is maar net welke steen of methode je het prettigste vind. Want tandheelkundige instrumenten slijpen kan ook geheel automatisch. Het proces van het slijpen wordt hier uiteraard enorm door versneld. Een automatische slijper heeft ook diverse varianten op de markt. Ook hierbij geldt dat er geen superieure versie bestaat.
Schoonhouden van de steen
Wanneer je een steen gebruikt, of een steen gebruikt bij een automatische slijper, is ook de steen waarmee je slijpt een onderdeel dat gereinigd moet worden. Een slijpsteen kan gelukkig prima huishoudelijk worden schoongemaakt. Het vereist geen specifieke zeep of een speciaal proces. Wanneer je zelf slijpt is het overigens belangrijk om olie op je slijpsteen te gebruiken. Dit voorkomt schade en teveel gruisvorming.
Slijpcursus
Slijpen kun je in principe zelf. Er zijn echter wat kneepjes van het vak die je gewoonweg even moet aanleren of moeten worden voorgedaan. Hierom zijn diverse cursussen beschikbaar bij diverse slijpers. Hier leer je precies op welke manier je je instrument tegen de steen aan moet houden. Maar ook hoeveel druk je kan zetten met je instrument op de steen en onder welke hoek. Het zijn allemaal kleine weetjes, maar erg belangrijke weetjes om te komen tot een goed slijpresultaat. Zoals vooraf gesteld, je kan er ook voor kiezen om je instrumentarium te laten slijpen door een professionele slijperij. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en kun je uitgaan van een perfect resultaat.