Laat nabestaanden niet met hoge uitvaartkosten achter

3 Minuten Gepost op:


Laat nabestaanden niet met hoge uitvaartkosten achter

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een gemiddelde uitvaart vandaag de dag 7.500 euro kost. Afhankelijk van de specifieke wensen van de overledene en de nabestaanden kan een begrafenis of crematie uiteindelijk echter ook goedkoper of kostbaarder uitpakken. Zo blijkt een crematie doorgaans goedkoper te zijn dan een begrafenis. In het algemeen stelde het Nibud in 2017 op basis van een interviews met consumenten vast dat een groot deel van de Nederlanders de hoogte van de uitvaartkosten te laag inschat. Het gevolg daarvan is dan ook dat lang niet iedereen de juiste financiële voorzorgsmaatregelen blijkt te hebben genomen als een sterfgeval zich aandient.

Sparen voor de uitvaart

Tenzij u en uw familieleden over ruime financiële middelen beschikken, zijn sparen of verzekeren de enige twee voor de hand liggende oplossingen om te voorkomen dat nabestaanden met hoge kosten voor een begrafenis of crematie worden opgezadeld. Op zich is puur banksparen voor dit doel de minst populaire methode. Vanwege het gebrek aan belangstelling bieden banken daarom geen geblokkeerde rekeningen voor dit specifieke spaardoel aan. Het is daarentegen wel mogelijk om bij enkele marktpartijen te kiezen voor een uitvaartdeposito. Voor dit deposito gelden in principe dezelfde regels als bij een geblokkeerde bankrekening: er kan alleen maar geld aan het spaarsaldo worden toegevoegd en het gespaarde tegoed wordt alleen maar vrijgegeven voor het betalen van de uitvaart. Omdat er bij het openen van een uitvaartdeposito geen medische verklaring nodig is, is dit een ideale spaarvariant voor mensen met een chronische ziekte of voor mensen die al te oud zijn voor een reguliere uitvaartverzekering.

Een begrafenis of crematie verzekeren

Op het vlak van verzekeren voor een begrafenis of crematie zijn er twee verschillende mogelijkheden: een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Bij een uitvaartverzekering verzekert u zich tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Kiest u in dat geval voor een natura-variant, dan keert de verzekeraar aan de nabestaanden geen geldsom uit, maar worden in plaats daarvan goederen en diensten geleverd. Een overlijdensrisicoverzekering is meestal aan een hypotheek gekoppeld, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Bij deze laatstgenoemde verzekeringsvorm wordt een specifieke datum afgesproken. Komt de verzekerde voor die datum te overlijden, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag aan de nabestaanden uit. Omdat de kosten voor een uitvaartplechtigheid door de jaren steeds verder stijgen is het verstandig om bijvoorbeeld eens in de 5 jaar te controleren of het verzekerde totaalbedrag nog steeds toereikend is.

Op kosten van de gemeente begraven worden.

Helaas kan het ook voorkomen dat iemand in Nederland in eenzaamheid en armoede sterft en er dus helemaal geen sprake is van enige financiële middelen voor het betalen van een begrafenis. In dat geval neemt de gemeente waarin de overleden persoon woonde in eerste instantie de taak en de kosten van het begraven op zich. Als de overledene toch nog nabestaanden of familieleden blijkt te hebben, dan zal de gemeente de rekening voor de uitvoering van de uitvaartwerkzaamheden uiteindelijk aan hen presenteren.

Wanneer u een uitvaart moet regelen, vertrouwt u op een professional, zoals bijvoorbeeld Uitvaartverzorging J AE de Boer.

 Tags:
507 Woorden

Over ons

Judith richt zich op gezondheid en welzijn wanneer ze kookt Hoi! Mijn naam is Judith en ik hou ontzettend veel van koken en bakken. Natuurlijk ga ik hierbij voor de meeste gezonde recepten en ingrediënten, met veel verse groenten en alleen het allerbeste fruit. Ik vind het erg leuk om naast het maken van bestaande recepten ook nieuwe dingen uit te proberen, gewoon door een aantal lekkere en soms verrassende ingrediënten met elkaar te combineren. Wil jij ook weten hoe je gezondheid en welzijn kunt combineren met lekkere maaltijden? Ontdek dan mijn favoriete recepten die ik op dit blog heb geplaatst. Zo schotel ook jij binnenkort de heerlijke gerechten voor aan jouw gezin. Hopelijk zullen je er net zo van smullen als mijn gezin en ik! Veel leesplezier!

Zoeken