De heilzame werking van oefentherapie
De heilzame werking van oefentherapie
Als ik schrijf; burn-out, dan denken menige aan iets in het brein. Maar steeds vaker komen wij erachter dat er in het lichaam veel meer burn-out verschijnselen kunnen ontstaan. Het langdurig eenzijdig belasten van een lichaamsdeel of lichaamsdelen geeft op een gegeven moment klachten. Het lichaam geeft dat aan middels pijn, kramp, tintelingen of wat voor onaangename prikkels dat het moe is, dat het zo niet verder door kan. Bekend is het schuin naar beneden kijken naar een smartphone of tablet, de één heeft nergens last van, de ander krijgt nekklachten. De nekklachten verdwijnen niet vanzelf als diegene de houding laat zoals het is, maar gelukkig zijn die met oefentherapie goed te verhelpen. Soms zit de oplossing in het afwisselen van de houding, vaak is de lichaamshouding verkeerd en moet diegene die de klachten heeft een andere houding aanleren. En aanleren is een kwestie van langdurig intensief oefenen met een therapeut.
Preventief werken
Iedereen kent het gezegde; voorkomen is beter als genezen. Soms lijkt een heel kantoor ontworpen te zijn door een ergotherapeut in nauwe samenwerking met een Cesar- Mensendieck- fysiotherapeut. Ondanks dat ergonomisch een goede zaak is, geeft het geen garantie ter voorkoming van klachten; soms stelt het enkel het ontstaan van klachten uit. Een bekend voorbeeld hierin is de muisarm; een ergonomische muis voorkomt niets als iemand langdurig in dezelfde houding achter een ergonomisch bureau met een ergonomische muis in de weer is. Ooit, door de jaren heen, zal diegene klachten kunnen krijgen.
Van de verkeerde naar de juiste houding
Dit is te omschrijven als een heel traject. In het korte voorbeeld, nekklachten door schuin naar beneden kijken op een smartphone of tablet, heeft een arts eerst uitgezocht of dat er geen andere oorzaken zijn. De reden van de nekklachten komen dus door een verkeerde houding over een langere tijd. Het is nu aan de Cesar- of Mensendiecktherapeut om met oefeningen en tips de houding te corrigeren zodat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. De therapeut zal naar het totaal kijken. Loopt iemand wel rechtop? Hoe staat en zit diegene? In hoeverre is het lichaam symmetrisch? Het hele traject is dus niet alleen die enkele diagnose van de oorzaak van de nekklachten stellen. Het lichaam is een geheel, de oefentherapeut behandelt het als een geheel. Over het algemeen is na het stellen van de precieze diagnose de hulp nabij, komen de oefeningen, en zullen de klachten snel verminderen en op termijn mogelijk verdwijnen door een betere houding.