Wat is de meerwaarde van manuele therapie?

2 Minuten Gepost op:


Wat is de meerwaarde van manuele therapie?

Deze therapie valt onder de behandeling van de kinesitherapie en wordt enkel uitgevoerd door artsen en fysiotherapeuten, bijvoorbeeld de therapeuten van Fysiotherapie Wilhelminapark, die een opleiding voor manuele therapie hebben voltooid. Met andere woorden, het vraagt om een bijzondere beroepsbekwaamheid om deze vorm van therapie toe te kunnen en mogen passen.

De tools van de therapeut beperken zich tot de handen. Behalve de behandeltafel worden geen toestellen of elektrotherapie gebruikt. Blokkades of spanningen worden opgeheven met gerichte bewegingen. Bij immobiliteit van gewrichten of verplaatste wervels grijpt de therapeut handmatig in door ze weer ‘uit te lijnen’. De grote meerwaarde van deze therapievorm is dat de sessies vaak kort zijn, deels vergoed kunnen worden als ze voorgeschreven worden door een arts en erg doeltreffend zijn om op korte termijn de pijn te verlichten en de oorzaak van de blokkades op te lossen.

Wie heeft baat bij manuele geneeskunde?
Manuele geneeskunde of therapiemethoden zijn zinvol als er een bewegingsbeperking is in een gewricht. Een voorbeeld hiervan zijn beperkingen in de functie en beweging van de wervelkolom, die niet zijn gebaseerd op een ziekte van de zenuwwortels, maar op een verkeerde houding, onjuiste belasting, slijtage of verwondingen. Daarnaast kan het ook gaan om ongemakken in de wervelkolom, gepaard met verharding van de aangrenzende spiergroepen.

Manuele lymfedrainage kan worden ingezet als er bijvoorbeeld oedeem wordt vastgesteld. De manueel therapeut ontlast lichaamsdelen van het opgeslagen vocht door het weefsel te manipuleren met speciale massages of huidverzorging.

Deze behandeling is meestal nuttig bij acute pijn en verlicht de symptomen na slechts een paar behandelingen. De patiënt krijgt vaak speciale oefeningen mee om thuis te doen. Deze oefeningen zijn afgestemd op het probleem. Het is belangrijk om deze instructies consequent en regelmatig op te volgen, om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Is manuele manipulatie gevaarlijk?
Het verplaatsen en manipuleren van botten en gewrichten kan ingrijpend zijn voor het bewegingsapparaat. Ga daarom enkel naar speciaal opgeleide artsen of fysiotherapeuten. Zo kan een ingreep in het gebied van de halswervels die verkeerd of te ruw wordt uitgevoerd, een beroerte veroorzaken, omdat de wervelslagader die het hoofd voedt bekneld of beschadigd kan worden.

Voorafgaand aan een behandeling moet ook zorgvuldig worden gecontroleerd of de betrokkene lijdt aan bepaalde ziekten. Deze ziekten kunnen een groter risico op fracturen met zich meebrengen. Na de behandeling ervaren de patiënten soms klachten als vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en zelfs emotionele klachten zoals huilbuien. Weet dat deze klachten van voorbijgaande aard zijn en dat je je snel beter zal voelen.Tags:
415 Woorden

Over ons

Judith richt zich op gezondheid en welzijn wanneer ze kookt Hoi! Mijn naam is Judith en ik hou ontzettend veel van koken en bakken. Natuurlijk ga ik hierbij voor de meeste gezonde recepten en ingrediënten, met veel verse groenten en alleen het allerbeste fruit. Ik vind het erg leuk om naast het maken van bestaande recepten ook nieuwe dingen uit te proberen, gewoon door een aantal lekkere en soms verrassende ingrediënten met elkaar te combineren. Wil jij ook weten hoe je gezondheid en welzijn kunt combineren met lekkere maaltijden? Ontdek dan mijn favoriete recepten die ik op dit blog heb geplaatst. Zo schotel ook jij binnenkort de heerlijke gerechten voor aan jouw gezin. Hopelijk zullen je er net zo van smullen als mijn gezin en ik! Veel leesplezier!

Zoeken